Sunt barbatii mai inteligenti?

Trecand peste lupta dintre sexe, feminism, Venus sau Marte de multe ori se intampla sa imi pun o intrebare cat se poate de incomoda. Sunt barbatii cu adevarat mai inteligenti decat femeile? De ce majoritatea functiilor de conducere sunt detinute de ei? De ce cei mai buni compozitori, oameni de stiinta, bucatari, you name it…tind sa fie barbati? De ce designer-ii gay transpun cel mai bine in vestimentatie gusturile femeilor…si nu chiar femeile insele?

Clasica explicatie o cunoastem cu totii. Pe plan evolutiv masculul speciei a fost mereu alpha, obisnuit sa dicteze actiunile din gospodarie, cursul istoriei samd. Chiar cred ca pentru anumite functii cum ar fi cele politice sau manageriale a fi barbat este decisiv.

Dar raman acele domenii pentru care talentul este mult mai important decat capacitatea de a te impune. Aici cum explicam dominatia masculina? Nu mai functioneaza nici clasica impartire – barbatii cu stiintele exacte, iar femeile cu creativitatea si empatia. Sa nu uitam cu multi dintre cei mai buni directori de creatie sau negociatori sunt barbati.

Nu sustin ca femeile n-ar avea de partea lor realizari enorme. Doar ca privind imaginea de ansamblu, mi-e greu sa nu ma intreb – suntem cu adevarat papusarii care manevreaza lumea din umbra, cum de multe ori ne place sa credem. Sau jucam cumva in inferioritate?

Post inspirat de revistele GQ si Esquire in care, de-a lungul timpului, am intalnit o scriitura si chiar ad-uri mai de calitate decat in majoritatea revistelor pentru femei.

7 gânduri despre “Sunt barbatii mai inteligenti?

  1. Eu nu cred ca e discriminare. De exemplu daca eu as fi patron si ar trebui sa angajez pe cineva pt o functie de conducere in compania mea e clar ca as alege pe cel mai bine pregatit. Si chiar daca sa presupunem ca is 2 candidati: un barbat si o femeie si ar da amadoi dovada de aceleashi competente pt post tot femeia as alegeo ca e mai draguta si ma gandesc ca exista posibilitatea sa fac sex cu ea. Deci singuru moment in care nu as alege femeia in functie manageriala ar fi atunci cand chiar ar dovedi incompetenta pt functia respectiva.

  2. cica barbatii detin un numar mai mare de neuroni, dar femeile mai multe sinapse si legaturi intre cele doua emisfere.

    dar femeile pierd din avantaj din cauza implicarii emotionale. Asa e in viata, barbatii sunt mai norocosi. La ei, si o chestie care le lipseste devine un atuu. :p

  3. femeile tind sa aiba o inteligenta de „cuib” in timp ce barbatii sunt mai expansivi si au o inteligenta de „vanatoare” si din acest motiv realizarile lor se vad mai usor. E mai greu sa patrunzi in „cuib” si sa urmaresti, sa observi. Pe cand barbatii trebuie sa care vanatul si cineva este acolo sa vada.

  4. Primiti cu spamul? 🙂 Iarasi eu, de luna trecuta. Acum ne-am mobilizat mai din timp, asa ca poate iti faci putin timp sa participi la blogmeet nr.15. Ne-ar face placere sa te avem printre noi. Informatii mai multe gasesti pe link. Si pentru ca suntem eco-friendly, intalnirea va fi una verde. Vezi tu despre ce e vorba pe tm-99-blog.org. 😉

  5. Buna! Problema discriminarii nu-si are locu aici. Nu gandim cu sexu ci cu creieru. Si exista oameni mai inteligenti sau nu. Indiferent de sex. Dar ma bucur sa vad ca o tipa isi pune problema asta, chiar daca nu crede in ea. Prefer abordarea asta decat cea feminista sau cea misogina, care sunt previzibile, banale si uneori jenante.

  6. Lumea aşa cum o cunoaştem azi e construită de bărbaţi, după chipul şi asemănarea lşor. Ca să aibă succes în lumea bărbaţilor, femeia s-a „masculinizat” – a trebuit să poarte pantaloni înainte să aibă drept de vot. Chiar şi azi, bărbaţi inteligenţi, cu un statut social mult peste medie, au pretenţia ca femeia „lor” să îi aştepte acasă cu masa pusă şi mâncarea aburindă. Criteriile lor, lumea lor.

    Dacă toţi locuitorii planetei ar fi judecaţi după inteligenţa emoţională şi nu după aia raţională, noi am fi mai deştepte. Dar cum e invers, noi apărem într-o lumină patetică.

    E la fel de complicat pentru o femeie să devină apreciată într-o lume a bărbaţilor cum e pentru un musulman să ajungă sus în ierahia occidentală, să spunem. Va trebui să renunţe la toate obişnuinţele sale, să devină „unul de-a lor”, pentru că va fi judecat după criteriile occidentale.

    Aşa şi cu femeile – sunt judecate după criteriile bărbaţilor. Culmea este că ei sunt minoritari. Aşteaptă-te la o revoluţie 😀

Lasă un comentariu