Cultura compromisului

Citesc biografia lui Steve Jobs si ma enervez. Ma enervez cand imi dau seama ca traim intr-o cultura a compromisului, unde un om ca Steve Jobs si o companie ca Apple ar fi fost sufocati instant.

La noi compromisul este ridicat la rang de virtute. Este vazut ca un semn al maturitatii. E bine sa fii rezonabil, cu capul pe umeri, sa nu ai asteptari absurde, sa stii cand sa inchizi ochii. Cei care ajung sa ne conduca sunt, cel mai des, experti in compromisuri. Si apoi se inconjoara de oameni asemanatori lor. Si aceia se inconjoara de altii asemanatori lor…

Cultura compromisului elimina extremele. Oamenii foarte slabi, dar si pe cei foarte buni. Pentru ca cei buni vor sari din schema: ori sunt eliminati pt necooperare, ori aleg chiar ei sa plece. Dar au zis-o deja altii mai bine decat mine: “Most people work just hard enough not to get fired and get paid just enough money not to quit.” George Carlin

Cand auzim “Hai ca merge si asa!” adesea ne gandim la vreun muncitor necalificat sau mecanic lenes. Sunt aia needucati, care ne trag in jos. Dorel e de vina. Fals. Compromisul este recompensat la fiecare pas. Doar ca in anumite medii s-au gasit cuvinte mai pompoase dupa care sa ne ascundem: managing expectations, gandire pe termen lung, flexibilitate.

Toate menite sa te convinga ca e ok sa treci AZI ceva cu vederea pentru ca MAINE va fi mai bine. Maine niciodata nu va fi mai bine. Dupa ce descoperi cat de usor merg lucrurile in urma unui compromis, devine tot mai tenant. Ai propus rapid o solutie mediocra –> ai plecat ceva mai repede acasa. Ai zis cuiva ca o idee e ok cand de fapt era varza –> ai evitat un discutie neplacuta.

Si pana la urma nimeni nu mai trebuie sa te oblige la compromisuri. Ajungi sa ti le impui singur si sa ai justificari beton pentru ele. Cercul e complet.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s