Laguna insangerata

Cred foarte mult in ideea ca felul in care tratam animalele este un barometru al propriei noastre umanitati. Mai cred ca argumentul inteligentei lor inferioare nu rezista in fata suferintei pe care o pricinuim altor specii. Stim bine ca abilitatea de a simti durere sau frica nu ii este specifica doar omului.

In conditiile astea, cred ca Louie Psihoyos avea dreptate cand spunea despre The Cove ca este un documentar despre o crima impotriva umanitatii. Asta desi in film este prezentat macelul delfinilor din Taiji, Japonia. In fiecare septembrie sute de delfini sunt manati intr-o laguna de pe coasta orasului. Spatiul este apoi inchis cu plase pescaresti. Cele mai frumoase exemplare sunt selectate pentru delfinariile din intreaga lume. Celelalte sfarsesc intr-o baie de sange.

Obiceul pescarilor din Taiji nu poate fi pus nici macar pe seama traditiei. Chiar daca e vorba de practici mai neortodoxe,  in general nu facem eforturi pentru a ascunde traditiile locale in fata lumii. Pana la urma acesta este si regimul corridelor. Dar el nu se aplica macelului delfinilor. Pescarii au incercat sa limiteze accesul echipelor de filmare. Politia locala mentine intreaga actiune sub acoperire. Ca dovada sta faptul ca o mare parte din populatia Japoniei nu are cunostinta despre aceste practici.

Pentru a obtine filmarile necesare, producatorii The Cove au lucrat sub acoperire. Au ascuns camere de filmat sub apa si printre stancile care inconjurau laguna. In contextul acesta, ma bucura foarte mult ca documentarul a castigat Oscarul. Probabil e nevoie de atentia intregii lumi pentru ca autoritatiile japoneze sa isi indrepte si ele privirea catre Taiji.

Oare exagerez cand spun ca anumite drepturi stipulate in Declaratia de independenta a Statelor Unite sunt cuvenite si altor specii in afara omului? Life, liberty, and the pursuit of happiness…

P.S. Cruzimea fata de animale nu este specifica Orientului indepartat, sunt constienta de asta. Ca un prim exemplu, sa nu uitam de Ignat. Dar acesta nu poate servi ca argument pentru continuarea macelului delfinilor. Nu poti justifica o crima prntr-o alta crima.

„Life, liberty, and the pursuit of happiness”
Reclame

2 gânduri despre “Laguna insangerata

  1. io sper sa moara toti din taiji . (ceva poate de un virus sau sa se infecteze cu ceva sa le curga puroi din ochi si din urechi si sa aiba dureri ingrozitoare . si sa si omoare copii cu ciocani si apoi sa se sinucida TOTI ar fi ceva bun

  2. TOATE ASTEA TREBUIE ADUSE LA CUNOSTINTA OAMENILOR PENTRU CA NUMAI ASA PUTEM STOPA ACEST FENOMEN…DE ALTFEL CARE NU POATE FI CATALOGAT DECAT CA UN MACEL ACOPERIT DE UNUL DINTRE CELE MAI PUTERNICE STATE DIN LUME!PACAT, PACAT, PACAT! ARATATI TUTUROR ACESTE IMAGINI!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s