Egoism si altruism – cap si pajura

Oamenii nu au timp să mai fie viteji… unii dintre ei spun că viaţa e o luptă, dar foarte rar aud pe cineva care să fie sigur că a câştigat sau a pierdut…

Scrisoare catre Fat-Frumos – Vama

Alaturi de ratiune si constiinta de sine, altruismul este privit ca o trasatura specific umana. Suntem capabili sa sprijinim neconditionat alti indivizi chiar si fara vreo legatura de rudenie sau prietenie la mijloc. Asta se presupune ca ne face Oameni.

Dar daca egosimul si altruismul nu sunt intr-o relatie de antonimie, ci mai degraba de cauza – efect? Pentru multe specii, dar mai ales pentru oameni, strategiile cooperative s-au dovedit mult mai eficiente decat cele combative. Se pare ca, pe termen lung, ne atingem mai bine scopurile colaborand cu ceilalti decat incercand sa reusm pe cont propriu.

Acest lucru pare evident formulat la rece. E suficient sa aruncam o privire inapoi in timp ca sa ajungem la concluzia ca traim in conditiile de acum gratie realizarilor combinate a mii de inaintasi.

Dar in contextul activitatilor zilnice ideea se dilueaza, iar in prim plan raman realizarile personale. Cum sa fi primul care, singurul care, cel mai bun la sunt sintagme pe care le ragsim obsesiv in titlul a numeroase manuale de self-help. Si le preferam realizarilor colective si principiilor egalitariste cu care am fost intoxicati de comunism….

Totusi aici nu e vorba de sah, nici de fotbal. In aceste jocuri victoria unuia dintre competitori implica infrangerea celuilalt. In termeni mai tehnici, acestea se numesc jocuri de suma zero. Intotdeauna ceea ce eu castig, celalalt pierde.

Dar viata nu este un joc de suma zero. Castigul unui individ nu se traduce automat in pierderea celuilalt. Dimpotriva, cele mai bune rezultate se obtin prin cooperare. Penru mai multe exemple merita vazut documentarul Nice Guys Finish First.

E ironic cum, anumite idei care erau sustinute pana acum de catre moralisti sau religie ajung sa fie demosntrate stiintific…

Reclame

Un gând despre “Egoism si altruism – cap si pajura

  1. Hmmm … Te contrazic la fotbal, unde noi romanii cooperam ! Nu ai auzit de celebra Cooperativa din fotbal ? Unde se strangeau presedintii de cluburi si … cooperau :)) Sau de calciopoli din Italia ? 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s