Rau, ratusca, ramurica

Va propun un experiment. Avem bacteriile de mai jos pe care trebuie sa le botezam. Una dintre ele se numeste Kiki, cealalta Bouba. Ce nume asociati carei bacterii?

boobakiki

Daca ati ales Kiki pentru cea ascutita si Bouba pentru cea rotunjita aflati ca nu sunteti deloc originali. 😛 90 % dintre oameni sunt de acord cu voi.

Ce demonstreaza testul? Arata ca asocierea cuvant – obiect/idee nu este total arbitrara, desi asa ar parea. Scaun desemneaza acel obiect cu 3 sau 4 picioare pe care ne asezam doar pentru ca in timp s-a convenit ca acele suntete sa il defineasca. Dar nu totul se reduce la conventii….

In experimentul de mai sus ati asociat sunetele mai ascutite cu forma mai ascutita. Potrivirea numelor nu a fost deloc intamplatoare. E vorba de efectul Bouba/Kiki. Sistemul lingvistic a devenit mult prea complex pentru a trasa istoricul fiecarui cuvant. Dar e foarte posibil ca asocierile sa nu fie deloc aleatorii asa cum am presupus pana acum.

Multe dintre cuvintele care desemneaza actiuni similare contin foneme similare. Exemplu – banged, beaten, battered, bruised, blistered, bashed. Cuvintele sunt preluate de pe Wikipedia, dar cu siguranta si pentru limba romana fenomenul numit clustering ramane valabil. 🙂

Probabil cu toti suferim intr-un anumit grad de synaesthesia, o incrucisare a simturilor care le permite unora sa vada sunete si sa guste culori.

Si probabil pentru aceleasi motive anumite branduri din aceeasi categorie au nume similare. Poate nu este o coincidenta ca pentru wiskey avem Jeam Beam, Jack Daniel’s si Jonny Walker. Nici ca atat Google cat si Yahoo! contin acel dublu O. Daca cineva a ajuns pana la randurile de jos ale acestui articol pseudostiintific, sunt curioasa ce exemple similare va trec prin minte. 🙂

Reclame

Un gând despre “Rau, ratusca, ramurica

 1. literele si cifrele au fiecare cate o culoare specifica. de exemplu „a” este alb, si asocierea cu „lapte” (guvernat de vocala a) ne duce cu gandul la faptul ca si laptele este alb. de asta firmele se numes „danone” sau „tnuva” sau mai stiu eu cum – sunt cuvinte ce se rostogolesc usor si ce duc cu gandul spre ceva alb. nu poti sa faci lapte „skurj” – n-o sa-l cumpere nimeni.
  b e verde inchis
  c e un galben murdar, spre portocaliu cumva
  d e un galben curat, dar pal
  e e verde deschis
  f e gri
  g e maroniu rosiatic

  si asa mai departe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s