Nu votam oameni, doar listele din mintile noastre

Pintre povesti bucurestene si amintiri timisorene am ajuns sa-i pun tatei cea mai la moda intrebare a zilei – Mergi la vot? Culmea, ar alege pe cineva. Cunoaste personal candidatul si crede ca merita votul. Daca nu ar fi membru PSD… Zestrea partidului primeaza in fata celei personale. Asta mi-a amintit de un articol pe care l-am scris acum cateva zile pentru votezi.ro. E greu sa alegi uninominal. Daca listele nu ne sunt date, le vom alcatui singuri.

Ma aflu la vreo 500 de kilometri departare de colegiul meu uninominal. Distanta ar putea fi un impediment serios in calea exercitarii dreptului la vot. Si totusi nu e principalul. M-am interesat care este “oferta” pentru colegiul timisorean de care apartin si nu recunosc niciun nume.

Sistemul uninominal a facut o treaba foarte buna din a ne reaminti ca NU stim pe cine votam. A spulberat iluzia binelui si a raului intruchipat de diverse partide. Au disparut decorul si luminile, iar candidatii au ramas singuri in fata alegatorilor. Majoritatea nu au forta, nici priceperea de a sustine un numar individual. Eventual doar unul de stand-up comedy prost.

Listele au disparut de pe buletinul de vot, dar nu si din mintile noastre.

Sau as putea oare sa votez concepte? Sa iau toata campania asta electorala ca pe un mare festival de publicitate si sa aleg cea mai reusita idee. Poate nici n-ar fi asa deplasat. Multe produse ajung in casele noastre pe baza unei reclame. Nu se aplica asta si “produselor” care ajung la conducerea tarii? Cu deosebirea ca nu putem renunta la ele de indata ce ne-au inselat asteptarile. Patru ani e termenul lor de amortizare. Fara garantie, fara posibilitate de returnare, fara acte. Ii votam la negru, iar contractul cu ei il semnam mereu in alb.

Pe 30 eu nu voi iesi la cumparaturi…

Reclame

2 gânduri despre “Nu votam oameni, doar listele din mintile noastre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s